You are currently viewing Πρόσκληση σε γονείς

Πρόσκληση σε γονείς

Αγαπητοί Γονείς,

Σας ενημερώνουμε ότι τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 18:00-20:00 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση του κύκλου ενημερωτικών/επιμορφωτικών συναντήσεων που διοργανώνει το σχολείο μας σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας κα Φωτεινή Εγγλέζου.  Το θέμα που θα μας απασχολήσει είναι

«Παιδιά και Διαδίκτυο: Καταπολεμώντας τη ρητορική μίσους»

με ομιλήτρια την κα Αντιγόνη Λυμπέρη,  Κοινωνιολόγο-Κοινωνική Φροντιστή ECC, Μέλος της Ακαδημίας Πρεσβευτών του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.

Το διαδίκτυο κερδίζει διαρκώς έδαφος στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Η χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά ξεκινά ολοένα και σε μικρότερη ηλικία και ο χρόνος μπροστά στην οθόνη διαρκώς αυξάνεται. Πρόσφατες διεθνείς και εγχώριες έρευνες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, υψηλά ποσοστά στη χρήση κοινωνικών δικτύων από παιδιά σε μη επιτρεπτή ηλικία, συχνά εν αγνοία των γονέων τους, και αποδοχή μηνυμάτων από αγνώστους. Μεγάλος φαίνεται να είναι και ο αριθμός των παιδιών που έχουν δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και έχουν συναντήσει ακατάλληλο και βίαιο περιεχόμενο.

Η ρητορική του μίσους αφορά στο περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος απέναντι σε ένα άτομο ή μια ομάδα με βάση τα χαρακτηριστικά του φύλου, της εθνοτικής καταγωγής, της θρησκείας, της φυλής, της αναπηρίας ή του σεξουαλικού προσανατολισμού. Η ρητορική του μίσους είναι επίθεση στην ταυτότητα. Ο θύτης επιτίθεται στο θύμα για κάτι που είναι και όχι για κάτι που κάνει με επιζήμιες επιπτώσεις στο άτομο ή την ομάδα-στόχο.

Πώς, λοιπόν, αναγνωρίζουμε τη ρητορική του μίσους; Ποια η διαφορά της με την ελευθερία έκφρασης; Γιατί το διαδίκτυο προσφέρεται για την ανάπτυξη και καλλιέργεια της ρητορικής του μίσους; Πόσο επικίνδυνη είναι; Πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά σε αυτές τις περιπτώσεις; Ποιες δεξιότητες είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε στα παιδιά ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα σε τέτοιες περιπτώσεις; Με ποιους τρόπους;

Ερωτήματα που πιστεύουμε ότι θα μας οδηγήσουν σε μια εποικοδομητική συζήτηση για την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών με απώτερο στόχο την προστασία και ενδυνάμωση των παιδιών μας.

Η συμμετοχή σας είναι σημαντική και θα μας δώσει ιδιαίτερη χαρά.