Η βιβλιοθήκη μας

Η βιβλιοθήκη βρίσκεται στον πρώτο όροφο του σχολείου μας .

Διαθέτει μεγάλο αριθμό βιβλίων για παιδιά, νέους και ενήλικες. Τα βιβλία είναι λογοτεχνικά, ιστορικά, φυσικών επιστημών, εγκυκλοπαιδικά και λεξικά. Επίσης, υπάρχουν εκπαιδευτικά περιοδικά και οπτικοακουστικό υλικό.

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως δανειστική , αλλά και ως αναγνωστήριο. Στο χώρο της οι μαθητές του σχολείου μας μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες για εργασίες σε διάφορα διδακτικά αντικείμενα ή σχετικές με προγράμματα φιλαναγνωσίας, αγωγής υγείας, πολιτισμού και περιβάλλοντος (ερευνητικές εργασίες, παρουσιάσεις βιβλίων κτλ). Ακόμη μπορούν να απολαύσουν την ανάγνωση βιβλίων που οι ίδιοι επιλέγουν, ενώ μπορούν επίσης να φιλοξενηθούν εκθέσεις βιβλίων και να προσκληθούν συγγραφείς.

Εκτύπωση

Κανονισμός βιβλιοθήκης

Ως μαθητής του σχολείου έχω δικαίωμα να γίνω μέλος της βιβλιοθήκης, όπως και όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας. 
Έχω την υποχρέωση να σέβομαι τη βιβλιοθήκη ως χώρο πνευματικής εργασίας όλων των μελών της σχολικής κοινότητας. Επομένως κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί:
 
1.png
 

Λογοτεχνική ανάγνωση και σχολείο

Άρθρο της Άντας Γκίβαλου

Λογοτεχνική ανάγνωση και σχολείο

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η διδασκαλία της Λογοτεχνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση παρουσιάζει πολλά προβλήματα και το πιο βασικό από αυτά ίσως προέρχεται από τη σύνδεση των εννοιών: διδασκαλία και λογοτεχνία. Η διδασκαλία είναι μια διαδικασία συνυφασμένη με τη μετάδοση γνώσης, ενώ η λογοτεχνία αποτελεί δημιουργία άμεσα συναρτημένη με την αισθητική απόλαυση, με το θαυμασμό και τη συγκίνηση που προκαλεί στο δέκτη της. Το λογοτεχνικό κείμενο εξωτερικεύει την αισθητική εμπειρία του δημιουργού, ο οποίος, με φαντασία και λόγο, εκφράζει ατομικές ψυχικές καταστάσεις, προσωπικά βιώματα, αλλά και κοινωνικούς προβληματισμούς. Αναδημιουργεί τον κόσμο και τη ζωή μέσα από τη μυθοπλασία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου...

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου...

Στις 2 Απριλίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, οι μικροί μαθητές του σχολείου μας (Α΄, Β΄ και Γ΄τάξης) συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη Φιλαναγνωσία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του Σχολείου μας από την υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Σκοπός του προγράμματος η ενίσχυση των στόχων της διδακτικής ώρας της Φιλαναγνωσίας.

Οι μαθητές, αφού συζήτησαν για τον σπουδαίο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το έργο του,  είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν και να ακούσουν την αφήγηση παραμυθιών και με αφορμή την πλοκή τους να εμπλακούν σε παιγνιώδεις δραστηριότητες με θέματα όπως η λειτουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης, «το ταξίδι» μέσα από ένα βιβλίο, η γέννηση ενός βιβλίου, το λεξιλόγιο ενός βιβλίου.

Στο ίδιο πλαίσιο οι μαθητές της Ε2΄τάξης δημιούργησαν τον Φάκελο των Βιβλιοπαρουσιάσεων. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι παρουσιάσεις βιβλίων που έχουν διαβάσει οι μαθητές. Οι παρουσιάσεις αυτές αποτελούν τις προτάσεις των μικρών βιβλιοφάγων σε όσους από τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας ενδιαφέρονται να διαβάσουν κάποιο βιβλίο. Ο φάκελος φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του σχολείου ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές ενώ κάθε μαθητής του σχολείου μπορεί να εμπλουτίζει τον φάκελο με τη δική του βιβλιοπαρουσίαση ? πρόταση. Για τον σκοπό αυτό στις 2 Απριλίου ομάδα μαθητών του Ε2΄ενημέρωσε σχετικά όλα τα τμήματα, παρουσίασε τον φάκελο και διάβασε αποσπάσματα από βιβλία που επέλεξαν οι ίδιοι. Μάλιστα, παρότρυναν τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων να δανειστούν τα βιβλία αυτά και γι΄αυτόν τον λόγο τα βιβλία παρέμειναν στις βιβλιοθήκες των τάξεων έως το τέλος της σχολικής χρονιάς.