Κανονισμός του σχολείου

10ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του σχολείου

Το σχολείο αποτελεί μια κοινότητα και χαρακτηριστικά στοιχεία της είναι ότι τα μέλη της νοιάζονται και στηρίζουν το ένα το άλλο, έχουν ουσιαστική και ενεργό συμμετοχή στην κοινότητα, ταυτίζονται με την ομάδα και αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτή. Για την ομαλή λειτουργία της σχολικής κοινότητας είναι αναγκαία η διαμόρφωση και τήρηση κανόνων που δημιουργούν ένα παιδαγωγικό κλίμα το οποίο εξασφαλίζει τη συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας, χωρίς εντάσεις και συγκρούσεις, με αμοιβαίο σεβασμό, με ανοχή και αναγνώριση .

Επίσης δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε οι μαθητές

ü  να αναπτύξουν δεξιότητες, συμπεριφορές, στάσεις και αξίες που θα τους βοηθήσουν να μαθαίνουν,

ü  να δημιουργούν σχέσεις,

ü  να επιλύουν προβλήματα και συγκρούσεις της καθημερινότητας ,

ü  να προσαρμόζονται στις αλλαγές,

ü  να ζουν αρμονικά με τους άλλους,

ü  να επικοινωνούν, αλλά και να προστατεύονται και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω βασικές αρχές διαμορφώσαμε τον κανονισμό λειτουργίας του δικού μας Σχολείου που περιλαμβάνει κανόνες οι οποίοι ρυθμίζουν τη συνύπαρξη των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, την οργάνωση και τη λειτουργία του σχολείου και διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική επίτευξη του εκπαιδευτικού έργου.

αποτελεσματική επίτευξη του εκπαιδευτικού έργου.

 

Μαθητές

Με ευθύνη του/της εκπαιδευτικού του τμήματος στην αρχή του σχολικού έτους οι μαθητές/τριες διαμορφώνουν αντίστοιχα το πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης στην τάξη τους, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς και τρόπους επίλυσης τυχόν διαφορών, διαφωνιών και συγκρούσεων.

Άφιξη στο σχολείο

  • Πρέπει να έρχεστε  στο σχολείο από τις 8.00 ως 8.10 .  Η  είσοδος του σχολείου κλείνει στις 8.15 για λόγους ασφαλείας.
  • Όταν φτάνετε  έγκαιρα , θα ξεκινήσετε με ηρεμία και το μάθημα.
  • Αν καθυστερήσετε και έχει ξεκινήσει η πρωινή συγκέντρωση περιμένετε στην είσοδο του σχολείου γιατί η μετακίνησή σας προκαλεί θόρυβο.
  • Σε περίπτωση καθυστέρησης λόγω σοβαρής αιτίας μπορείτε να μπείτε στο σχολείο από τις 9.40-10.00.
  • Πριν έρθετε στο σχολείο αφήνετε στο σπίτι παιχνίδια, κινητό τηλέφωνο ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές γιατί απαγορεύεται να τα έχετε μαζί σας στο σχολείο
  • Όταν αλλάζετε αίθουσα διδασκαλίας ή όταν κατεβαίνετε για γυμναστική, περπατάτε ήσυχα και χωρίς φωνές. Τα άλλα τμήματα έχουν μάθημα και χρειάζονται ησυχία.
  • Προσέξτε τι είδη πετάτε στους κάδους ανακύκλωσης, ενημερώστε και βοηθήστε τους μικρότερους μαθητές να ανακυκλώνουν.

Συμπεριφορά μέσα στο κτίριο

•    Διατηρήστε  την αίθουσα της τάξης σας , τις άλλες αίθουσες αλλά και όλο το σχολικό κτίριο καθαρό και τακτοποιημένο. Οι αίθουσες και όλοι οι χώροι του σχολείου χρησιμοποιούνται από πολλούς μαθητές  επομένως όλοι πρέπει να βοηθήσουν για να εργαστούμε  σε ένα καθαρό περιβάλλον.

•    Διατηρήστε τις τουαλέτες καθαρές είναι σημαντικό για την υγιεινή σας. Δεν είναι παιχνίδι να πετάτε  νερά και σαπούνι. Είναι πολύ επικίνδυνο για όλους!

 

Διάλειμμα

•    Βγαίνετε από τις αίθουσες μόλις χτυπήσει το κουδούνι και κατεβαίνετε στην αυλή. Είναι πολύ επικίνδυνο να μένετε στους διαδρόμους. Τι μπορεί να συμβεί σε ένα σεισμό; Ποιος θα σας προστατεύσει;

•    Δυστυχώς η αυλή μας είναι μικρή και οι μαθητές πολλοί γι αυτό δεν μπορείτε να παίζετε με μπάλες.

•    Απαγορεύεται να πετάτε πέτρες ή άλλα αντικείμενα αλλά και να σκαρφαλώνετε στα δέντρα.

•    Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα ,ζητήστε βοήθεια από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στην αυλή.

•    Όταν  βρέχει δεν βγαίνετε στην αυλή. Παραμένετε στους χώρους που σας υποδεικνύουν οι εκπαιδευτικοί.

•    Πετάτε τα σκουπίδια στους κάδους και όχι κάτω. Αν δείτε άλλα παιδιά να πετούν σκουπίδια, ζητήστε ευγενικά να τα μαζέψουν.

•    Μόλις χτυπήσει το κουδούνι πηγαίνετε στο χώρο συγκέντρωσης του τμήματος σας.

Οι σχέσεις με τους άλλους

•    Σέβεστε την προσωπικότητα όλων όσων ζουν μαζί σας στο σχολείο.

•    Όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα στο σχολείο και οφείλετε να τα σεβαστείτε.

•    Παίζετε, διασκεδάζετε, αστειεύεστε αλλά δεν κοροϊδεύετε τους άλλους, μια λέξη σας μπορεί να πληγώσει τον άλλον πολύ και να φύγει θλιμμένος από το σχολείο.

•    Προσπαθήστε να λύνετε τις διαφορές σας με ειρηνικό τρόπο και συζήτηση. Ζητήστε τη βοήθεια των δασκάλων σας αν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα πρόβλημα.

Λήξη μαθημάτων

•    Δεν βγαίνετε από την αίθουσα πριν χτυπήσει το κουδούνι. Θυμηθείτε ότι όλοι οι μαθητές κατεβαίνουν την ίδια ώρα τις σκάλες γι αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην τρέχετε.

•    Δεν βγαίνετε από το σχολείο, εάν δεν έχουν έρθει οι γονείς σας , εκτός εάν έχετε φέρει δήλωση ότι αποχωρείτε μόνοι σας.

•    Οι μαθητές του ολοήμερου πηγαίνουν στην αίθουσα σίτισης όπου έχουν φροντίσει από το πρωί να αφήσουν το φαγητό τους.

 

 

Γονείς 

  Φροντίστε οι μαθητές να τηρούν το ωράριο του καθημερινού προγράμματος,  ιδίως την ώρα έναρξης των μαθημάτων και κάθε άλλης σχολικής εκδήλωσης (πρωινή προσευχή, εορταστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εξορμήσεις, εκδρομές κ.ά.).Κατά την προσέλευση  των μαθητών στο σχολείο, τους συνοδεύετε μέχρι την είσοδο της αυλής.

•    Όλοι οι μαθητές πρέπει να είναι στην πρωινή συγκέντρωση. Αλλόθρησκοι και ετερόδοξοι μαθητές έχουν δικαίωμα να μη μετέχουν στην πρωινή προσευχή, οφείλουν όμως να βρίσκονται στο χώρο του σχολείου.

•    Μπορείτε και πρέπει να ενημερώνεστε τακτικά για την πρόοδο και συμπεριφορά του παιδιού σας από τους εκπαιδευτικούς. Η ημερομηνία της συνάντησης ορίζεται από τους εκπαιδευτικούς και είναι τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

•    Διαβάζετε προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές. ενημερώνεστε για θέματα λειτουργίας του σχολείου από τον πίνακα ανακοινώσεων και την ιστοσελίδα του σχολείου http://10dim-glyfad.att.sch.gr/2014/. Άσκοπα τηλεφωνήματα δυσχεραίνουν τη λειτουργία του σχολείου και δεν εξασφαλίζουν την έγκαιρη ενημέρωση σας.

•    Ενημερώστε τον δάσκαλο/α της τάξης και τη διευθύντρια για κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του μαθητή.

•    Η απουσία μαθητή/τριας από τα μαθήματα δικαιολογείται μόνον όταν συντρέχει σοβαρός λόγος (ασθένεια, έκτακτα οικογενειακά γεγονότα κ.ά.).

•    Σε περίπτωση ασθενείας κατά την επάνοδο του μαθητή/τριας στο Σχολείο, μετά από απουσία δύο (2) ημερών, χρειάζεται ιατρική βεβαίωση. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει αναρρώσει πλήρως έτσι ώστε να μην θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του και τους άλλους μαθητές.

  •  Σε περιπτώσεις που απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών, οφείλουν να ζητήσουν την άδεια της διευθύντριας προκειμένου να εισέρχονται οι ίδιοι, ή άλλο πρόσωπο το οποίο θα υποδείξουν σχετικά, στο χώρο του σχολείου, ώστε να τη χορηγήσουν.

•    Οι μαθητές δε φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια) γίνεται πάντοτε με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και αφού ο/η συνοδός του παιδιού υπογράψει σχετική δήλωση.

•    Είναι σημαντικό να έρχεστε έγκαιρα για την παραλαβή των μαθητών στη λήξη του σχολικού ωραρίου (πρωινού ή ολοήμερου) και να τους περιμένετε έξω από την  είσοδο του σχολείου.

Για τους  μαθητές της

Α΄ τάξης θα βρίσκεστε στην έξοδο επί της οδού Κεφαλληνίας

Β-Γ στην μικρή έξοδο στον πεζόδρομο

Δ-Ε-ΣΤ στην μεγάλη πόρτα στον πεζόδρομο

Κάθε καθυστέρηση δημιουργεί κινδύνους για την ασφάλεια των μαθητών που ολοκληρώνουν το πρόγραμμά τους, αλλά και για όσους συνεχίζουν το μάθημα.

•    Στο χώρο του σχολείου είναι υπεύθυνοι οι εκπαιδευτικοί για αυτό κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί παιδιά. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το δάσκαλο της τάξης ή τη διευθύντρια οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα.

•    Σύμφωνα με την σχολική νομοθεσία και για να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των μαθητών οι πόρτες εισόδου-εξόδου στο χώρο του σχολείου παραμένουν κλειστές καθ΄ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και απαγορεύεται η είσοδος άλλων, εκτός των εκπαιδευτικών. Οι γονείς εισέρχονται στο σχολείο κατά τις προγραμματισμένες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων ή τη διευθύντρια του σχολείου.

Σημασία τήρησης  του κανονισμού λειτουργίας του σχολείου

 

Σε περιπτώσεις που οι κανόνες του εσωτερικού κανονισμού δεν τηρούνται δημιουργούνται προβλήματα. Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων θα λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα

α)           προφορική παρατήρηση από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης ή τον/την εφημερεύοντα/ουσα,

β)            διάλογος και διαμεσολάβηση από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης ή τον/την εφημερεύοντα/ουσα στην περίπτωση συγκρούσεων μεταξύ των μαθητών/τριών, προσεκτική ακρόαση των απόψεών τους,  ενεργοποίηση της επικοινωνίας μεταξύ των μαθητών/τριών που είναι σε σύγκρουση, αποτροπή επανάληψης των πράξεων και αποκατάσταση τυχόν βλάβης που έχει προκληθεί, 

γ)            διάλογος με όλη την ομάδα της τάξης/τμήματος με την ευθύνη του/της εκπαιδευτικού για θέματα συνεργασίας, διαχείρισης συγκρούσεων και προαγωγής της αρμονικής συνύπαρξης,

δ)   ενημέρωση τωνγονέων/κηδεμόνων  από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο από τη διευθύντρια του σχολείου,

Η διαχείριση των συμπεριφορών των μαθητών/τριών που διαταράσσουν τις σχέσεις και την αρμονική συνύπαρξη στη σχολική ζωή θα στηρίζεται στον διάλογο, τη διαμεσολάβηση και τη συμφιλίωση. Επίσης οι γονείς/κηδεμόνες θα ενημερώνονται από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο από την  διευθύντρια.

Σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση συμπεριφορών των μαθητών/τριών που αντιβαίνουν το πλαίσιο αρμονικής συνύπαρξης θα συνεκτιμά τη βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας, των δικαιωμάτων και της σωματικής τους ακεραιότητας και απαγορεύεται η σωματική ποινή.

 

Ακολουθώντας τον κανονισμό του Σχολείου μπορούμε να συμβάλλουμε όλοι στη διαμόρφωση και διατήρηση μιας επιτυχημένης σχολικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό το σχολείο θα διοργανώνει τακτικά παιδαγωγικές συναντήσεις των Συλλόγων Διδασκόντων/ουσών και συναντήσεις με τους γονείς/κηδεμόνες, στις οποίες θα αποτυπώνονται τα προβλήματα, θα καλλιεργείται η συνεργασία και θα υιοθετούνται κοινές πρακτικές που θεωρούνται αποτελεσματικές.